Elisamus

Spise sundt

19 indlæg i dette emne

Hej

Vi prøver at leve sundt herhjemme og har faktisk skåret en del ned på kulhydrater, og prøver at erstatte dem med grøntsager. Sundhedsstyrelsen anbefaler 600 g. Frugt og grønt men jeg synes det er svært at få nok grønt, hvordan gør i andre det?

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Altså som gravid orkede jeg sjældent andet end pasta og toastbrød :blush

Men nu - som ugravid og kvalmefri ;) - synes jeg, at jeg kommer langt med grøntsagerne, hvis jeg starter allerede med morgenmaden :)

Fx en lækker omelet med tomat, løg og basilikum, eller spinat, eller champignon eller det hele :lolhit

Avocado kan jeg også spise døgnet rundt, og det kan du evt putte i en smoothie eller blende med en banan og noget kakaopulver til en slags "chokolademousse". Spinat kan i øvrigt også sniges i en smoothie, det skal bare gerne ledsages af nogle bær eller noget andet, der giver sødme :)

Revne gulerødder og æbler fungerer også glimrende i skyr/græsk yoghurt, sammen med mandler, kanel og evt lidt lakridspulver :)

Til aftensmaden kan du bytte alm ris ud med fintreven blomkål eller broccoli, og spaghetti ud med strimlet squash eller fintskåret hvidkål. Så er du nået langt :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Altså som gravid orkede jeg sjældent andet end pasta og toastbrød :blush

Men nu - som ugravid og kvalmefri ;) - synes jeg, at jeg kommer langt med grøntsagerne, hvis jeg starter allerede med morgenmaden :)

Fx en lækker omelet med tomat, løg og basilikum, eller spinat, eller champignon eller det hele :lolhit

Avocado kan jeg også spise døgnet rundt, og det kan du evt putte i en smoothie eller blende med en banan og noget kakaopulver til en slags "chokolademousse". Spinat kan i øvrigt også sniges i en smoothie, det skal bare gerne ledsages af nogle bær eller noget andet, der giver sødme :)

Revne gulerødder og æbler fungerer også glimrende i skyr/græsk yoghurt, sammen med mandler, kanel og evt lidt lakridspulver :)

Til aftensmaden kan du bytte alm ris ud med fintreven blomkål eller broccoli, og spaghetti ud med strimlet squash eller fintskåret hvidkål. Så er du nået langt :)

Mit store problem er nok at jeg er så fandes kræsen, og så synes jeg at man let bare laver det man plejer.

Hvad kan man lave til morgenmad når man nu ikke spiser mælkeprodukter af nogen art (spiser kalk tilskud i stedet for) ?

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Mit store problem er nok at jeg er så fandes kræsen, og så synes jeg at man let bare laver det man plejer.

Hvad kan man lave til morgenmad når man nu ikke spiser mælkeprodukter af nogen art (spiser kalk tilskud i stedet for) ?

Jamen så kan du netop spise omeletten eller smoothierne eller avocado "mos" :) Der behøver du ikke at putte mælkeprodukt i (omelet kan laves med vand, og smoothie kan laves med kokosmælk, mandelmælk eller juice) :)

Ellers har jeg nok ikke bedre tip end det dybt nederen "prøv at vænne dig til at spise ting, du ikke kan lide" :badgirl :lolhit

Ellers, hvad spiser du nu? Og hvilke grøntsager kan du lide? Måske kan noget af det mixes :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg spiser advokado, blomkål, broccoli, majs, peberfrugt, squash, hvidkål, kinakål, løg, porrer, hvidløg, gulerødder, kartofler, knoldseleri, jordskokker, rødbede, persillerod, isberg salat, hjerte salat, argurk, tomat,

Frugt der spiser jeg: ananas, appelsin, banan, blommer, fersken, hindbær, jordbær, kirsebær, kiwi, klementin, pære, æbler, mandarin, meloner.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg skal bare lære at lave noget lækkert med de ingredienser

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Ork det synes jeg da slet ikke lyder kræsent! :respekt

Vil det være helt skørt at spise salat til morgenmad? :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Ja, salat til morgen mad går vist ikke...

Jeg er glad for smooties men jeg vil gerne have dem til den søde side. I vinters levede vi efter lchf principperne og jeg fik så meget energi afd et men da jeg så fik et virkariat hvor jeg brugte 1.5 t til og fra arbejde så havde jeg ikke energien til forsætte samt jeg synes det var lidt dyrt at leve på den måde.

Vi får æg fra mine svigerforældre så det må gerne være noget med æg til morgenmad.

Men spinat kan jeg bare ikke lide,

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Blomkål, hvidkål og porre synes jeg fungerer glimrende i en omelet :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg vil lige nævne i flæng, at man altså ikke helt bør skippe kulhydrater. Som gravid har du brug for dem :) Men masser af grønt er selvfølgelig en god ting også :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg spiser, hvad jeg har lyst til. Bare uden alle de usunde ting som slik og snask. Jeg prøver at spise grøntsager til alt, og når jeg er snack-sulten, tager jeg mig en skive rugbrød, lidt ost, et stykke frugt eller lignende. Og så spiser jeg så varieret som muligt. Når jeg har overskud, presser jeg frugt eller grøntsager i vores saftcentrifuge. Det kan man bruge alle grøntsager og frugt til.

 

Men jeg bliver nødt til at indrømme noget. I løbet af de sidste 3 dage har jeg spist en halv citronmåne.... Jeg MÅTTE have noget sødt og usundt! I morgen vil jeg så kompensere ved at presse en masse gulerødder.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg vil lige nævne i flæng, at man altså ikke helt bør skippe kulhydrater. Som gravid har du brug for dem :) Men masser af grønt er selvfølgelig en god ting også :)

Jeg er ikke blevet helt kulhydrat fanatisk. Jeg spiser stadig brød fx. Men altid i grov variant. Vi får os kartofler men det ikke hver dag og der kan gå lang tid imellem vi får ris eller pasta.

Jeg er bare begyndt at spise for meget slik og kager. Og jeg synes bare altid jeg laver de samme ting. Jeg prøver at lave madplaner men jeg er gået tør for inspiration til hvad vi skal lave.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg er ikke blevet helt kulhydrat fanatisk. Jeg spiser stadig brød fx. Men altid i grov variant. Vi får os kartofler men det ikke hver dag og der kan gå lang tid imellem vi får ris eller pasta.

Jeg er bare begyndt at spise for meget slik og kager. Og jeg synes bare altid jeg laver de samme ting. Jeg prøver at lave madplaner men jeg er gået tør for inspiration til hvad vi skal lave.

 

Groft er godt :)

Det kender jeg godt - og det er lidt tåbeligt, for jeg har en del opskriftbøger med fedtfattige opskrifter, så det er jo bare med at komme i gang med at bladre, udvælge og skrive indkøbsliste, handle og lave det :rolleyes

 

Forresten er det (i min verden) et hit at fylde et ovnfast fad med store tern af rodfrugter (rødbede, løg, kartofler, jordskokker, gulerødder osv.), og lidt olie og salt + timian fx, og så ellers bage det i ovnen. Mums, det smager godt, og der er en masse gode ting i :) Jeg synes, det kan bruges som tilbehør til mange forskellige ting. Nogle gange laver jeg det med et stort kalkunbryst, der også kommer i ovnen og lige er blevet skåret op og udstoppet med frisk mozerella.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Husk at spise godt med proteiner... 

Jeg har også skiftet hvidt brød, ris og pasta ud... Vi spiser rigtig meget bulgur (groft) Jeg drikker et glas cultura om dagen for at få lidt kalk, men også for at holde maven i orden

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Lav det som juice, så får du nemt haldelev af dit grønt-behov dækket. Det er ikke så næringsrigt som hvis du blender, men for en som mig der ikke er vildt god til det med klumpet smoothie, er det en mega nem løsning. Du skal bare huske at søde med et stykke frugt eller to og evt lidt citron :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Definér sundt ;)
Det er der nok ligeså mange svar på, som der er mennesker på jorden.

 

Personligt er jeg borderline veganer, dvs jeg spiser minimale mængder kød og mælkeprodukter med undtagelse af fisk og fiskepålæg. Det mener jég er sundt. Masser af økologiske grøntsager og frugter, groft brød og lækre vegetar-retter til aftensmad. Vi drikker hjemmepressede grøntsagsjuicer og smoothies, (og laver ispinde af resterne til børnene) og får leveret fra aarstiderne, fordi det er nemmere. Ellers lever vi nok meget normalt - jeg har ikke gjort noget særligt fordi jeg er blevet gravid.

 

-

Hvis jeg må komme med en upopulær lommefilosofi omkring kulhydrater og den popkultur der er opstået omkring LCHF (som jeg personligt mener er direkte sundhedsskadelig, ligesom atkins mv)- så er grunden til at du er begyndt at spise meget slik, fordi din krop mangler kulhydraterne :)
Kulhydrater er kroppens brændstof - 45% af dit daglige indtag i kulhydrater går direkte til at holde din hjerne aktiv og kørene. Man bliver hammer træt og uoplagt hvis man spiser for lidt kulhydrater i sin kost - og alt det kød og mælk skaber en voldsom syrlighed i kroppen, som ikke bare er kræftfremkaldende (fordi det er en direkte ubalance i kroppen), det øger også risikoen for knogleskørhed, da kroppen bruger base fra knoglerne til at neutraliserer syren med
.

Frugt, grønt og stivelse kan man spise til sit hjertes begær og have en smuk og sund krop der FØLES godt samtidig. Jeg har selv været en fedthungrende kødspiser engang, og hold nu op hvor føler man sig bare tilstoppet og ufrisk i hjernen altså :D (men det ved man ikke før man har prøvet den livsstil jeg fx lever).

Anyways.
Istedet for slik - når du virkelig craver noget sødt NU - så tænk på det som om at din krop faktisk bare minder dig om at du har brug for noget sundt kulhydrat. Spis en moden banan (HELT gul og gerne med lidt brune prikker på) eller en frisk æble eller 2, så får du hurtigt ro på blodsukkeret og føler dig mæt igen. Der kan godt gå nogle dage hvor du lige trapper ud af sukkerafhængigheden, hvor lysten til sødt bliver ved med at kværne rundt i dig, selv efter en god omgang aftensmad - bare ignorer det. Det går over.

Prøv at spise en skål havregryn/grød, med lidt valdnødder, rosiner og en skiveskåret banan om morgenen og mærk hvor dejligt du har det i kroppen i løbet af formiddagen :) Jeg spiser selv sådan en portion næsten hver morgen (vi varierer med øllebrød), og modne bananer er min absolutte redning, som mellemmåltid på farten.

Bare husk at få lidt kalorier indenbords også - salater og grøntsager, er slankemad og noget du med fordel kan bruge som supplement til dine retter, men der er ikke nok gods i det til at holde maven kørende og mæt og glad i længere tid af gangen, uden at der kommer lidt stivelse til iform af brød, kartofler eller ris.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Zannie har du læst de andre indlæg jeg har skrevet? Jeg spiser brød (primært rugbrød) men jeg har bare ikke lyst til pasta og ris. Og Jov vi får kartofler men bare ikke i de mængder som 90% af alle dansker gør, altså hverdag dag.

Vi får nok kartofler 2 måske 3 gange om ugen.

Og så kan jeg altså bare ikke fordrage modne baner, hvis jeg endelig spiser bananer så skal de være lidt grønne og meget faste i det.

Jeg kan godt lide havergrød men det bliver hurtig ensformigt synes jeg. Og nødder kan jeg heller ikke lide (nok mest på det punkt jeg er kræsen)

Men sundt for mig er at man ikke er afhængig af sukker. At man spiser 2/4 grønt, 1/4 kulhydrat og 1/4 protein til aftensmad. At man ikke er fanatisk omkring nogle former for mad om man så er til lchf (som jeg btw ikke spiser efter), palæo, vegetarisk eller overdrevet sukkerindtag.

Hvis man bruger så mange timer i køkkenet for at tilberede maden så er det for mig nok grænsende til det fanatiske hvor alt laves fra bunden og hvor man ikke kan tage byen og spise fordi maden ikke passer ind i ens levestil. Men der er vi jo alle så forskellige.

Mit problem er at jeg synes det er svært at tænke ud af boksen og lave noget andet mad end det vi plejer at få.

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Respekt for at I har så meget tjek på jeres kost! Er du gal, jeg føler mig efterladende lige nu... :) Jeg følger som sagt kun de basale råd omkring fisk, groft brød, grønt og frugt. Gisp. I er ret seje :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Elisamus, jo jeg har skam læst hvad du har skrevet - og mit indlæg er nøjagtig ligesom de andre indlæg herinde en kommentar, intet andet.

 

Du spørger helt konkret ind til hvordan vi andre får mere frugt og grønt ind i vores hverdag - jeg nævner selv, modne bananer, smoothies og friskpressede grøntsagsjuicer og at jeg får leveret via aarstiderne fordi det er nemmere for os (vi har ingen bil fx).

- Hvis du mangler en uddybelse af de forslag, så kan jeg fortælle at den grøntsagsjuice jeg primært laver består af gulerødder, æbler og citroner og engang imellem med lidt mørkegrønt i som kål eller spinat. Smoothies kan laves på 1000 måder, og der findes mange opskrifter på nettet du kan finde inspiration fra - vi blender som grundregel 1 pose frossen frugt sammen med 2 modne bananer, lidt risproteinpulver (sunwarrior), en 4-5 dadler, lidt ren vanilie og soyadrik. Det hænder at der kommer spinat i, men vores blender er ikke god nok til at tage hårde grøntsager som kål og broccoli ordenligt, så det har jeg droppet.

Altså, jeg ved ikke helt hvordan jeg skal tolke dit modsvar - synes du jeg er fanatisk, og tror du at jeg bruger al min tid i køkkenet og aldrig kan spise andres mad? eller var det en generel kommentar omkring sunhed?

Anyways, det er også ligemeget. Pøjpøj med dit projekt "sund graviditet".
Personligt omringer jeg mig med inspirerende mennesker og websites hvor jeg kan hente inspiration og holde gejsten i hverdagen til at træffe sunde valg. Hvis jeg ikke hele tiden kiggede i den retning og havde det med mig når jeg handlede ind, så blev det hurtigt til det samme gamle snask, som man godt ved ikke er sundt. Det er den primære forskel på mig nu, og på mig for 5 år siden, hvor jeg ikke kunne overskue at leve sundt på nogen måde.

----

 

BSB - vi er allesammen på vores egen vej :) Det vigtigste man kan gøre for sig selv, er lige at træde et skridt tilbage, have hånden på maven og mærke efter "er det her kærlighed til mig selv, eller hjernedød zombietilstand og indpulskøb". Kan man dét, bare 10% af gangene man handler ind, så kan man ændre RIGTIG meget. Det vigtigste er at man har LYST, og kan mærke de positive effekter det har at elske sig selv mht. den mad man spiser- ellers giver det INGEN mening. Man skal aldrig gøre noget for at ligne andre, eller passe ind ;)
Jeg synes det lyder ganske fornuftigt at leve efter SSTs anbefalinger :) Måske du en dag for lyst til mere, måske ikke - og det er altså helt OK! :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



LOG IND HER